Siirry pääsisältöön

Punaisen lihan syöntiä vähentämällä mahdollista ehkäistä diabetesta?

 

Lihan vähentäminen ja korvaaminen muilla proteiineilla voi ehkäistä diabetesta

24.3.2021

Runsas punaisen lihan syöminen on yhdistetty suurempaan tyypin 2 diabeteksen riskiin monissa tutkimuksissa. Tuoreen tutkimuksen havainnot vahvistavat näyttöä ja viittaavat siihen, että riskiä voi pienentää korvaamalla lihaa muilla proteiineilla.

Tutkimuksessa hyödynnettiin kolmen aiemman tutkimuksen aineistoja ja yhteensä 28 000 miehen ja 121 000 naisen monikymmenvuotisia seurantatietoja. Ruokavalioita ja sairastumisia tarkasteltiin neljän vuoden välein.

Seurantojen aikana 8 800 osallistujaa sairastui tyypin 2 diabetekseen, mutta tapaukset eivät jakautuneet tasaisesti. Punaisen lihan syömistä vähentäneet ja muilla proteiineilla korvanneet sairastuivat diabetekseen harvemmin kuin osallistujat, jotka eivät vähentäneet lihan syömistä. Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä suurempia muutokset olivat.

Hyviä korvaavia proteiineja olivat siipikarja, kala ja muut merenelävät, pähkinät, palkokasvit ja maitoperäiset proteiinit. Diabetesriski pieneni etenkin, jos muilla proteiineilla korvasi teollisia lihajalosteita kuten makkaraa.

Tutkimus on alunperin julkaistu American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

(American Journal of Clinical Nutrition 2021;113:612–621)

https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa284

Uutispalvelu Duodecim



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Voiko kaikki hyvinvointimme olla kiinni suoliston terveydestä?

Seuraava postaus on kirjoitettu interwebin syövereistä kerättyjen tiedejulkaisujen pohjalta. Itse olen ollut jo usean vuoden kiinnostunut aivojen ja suoliston yhteydestä ja näiden kahden edellä mainitun vaikutuksesta hyvinvointiimme. Pyydän lukemaan oheisen kirjoitelman ja kommentoimaan!! Kiitos jo eukäteen! Oletko koskaan miettinyt, miksi sinulla on "perhosia vatsassasi", kun olet hermostunut? Kuten myöhemmin sinulle selviää, hermostuneisuuden tunteminen vatsassa ei ole pelkkää sattumaa. Aiemmin puhuttiin yleisesti suoliston bakteerikannasta, mutta nykyään puhutaan kattavammin suoliston mikrobiomista. Se kattaa suolistossa elävät bakteerit, virukset, arkkieliöt, alkueläimet ja hiivasienet. Niitä arvioidaan olevan suolistossamme noin 100 biljoonaa eli vajaat kolme kertaa enemmän kuin mitä kehossamme on soluja. Suolesi ja aivosi ovat todellakin yhteydessä toisiinsa. Tutkimukset osoittavat, että aivot ja suolisto ovat jatkuvasti yhteydessä vagushermon kautta, joka on kehon pisi...

How Your Nervous System Works & Changes | Huberman Lab Podcast #1

 Huberman Lab podcast 1. osa!! Kuinka meidän hemosto toimii!!